[Επιστροφή στην αρχική σελίδα]

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Η Συμμετοχή σας με σχόλια και εργασίες είναι
υποχρεωτική αλλά δεν επηρεάζει την τελική βαθμολογία του μαθήματος.

Εργασία

"Τι είναι οι Φυλλομετρητές (browsers);"
Παρακαλώ, καταθέστε την εργασία σας μετά τη σχετική μελέτη που πρέπει να κάνετε.

Σας θυμίζω ότι η εργασία σας πρέπει να είναι επώνυμη.

15 σχόλια:

  1. Web browser
    Ένας Web browser (φυλλομετρητής ιστοσελίδων, πλοηγός Web, πρόγραμμα περιήγησης Web ή περιηγητής Ιστού) είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη του να προβάλλει, και να αλληλεπιδρά με, κείμενα, εικόνες, βίντεο, μουσική, παιχνίδια και άλλες πληροφορίες συνήθως αναρτημένες σε μια ιστοσελίδα ενός ιστότοπου στον Παγκόσμιο Ιστό ή σε ένα τοπικό δίκτυο. Το κείμενο και οι εικόνες σε μια ιστοσελίδα μπορεί να περιέχουν υπερσυνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες του ίδιου ή διαφορετικού ιστότοπου. Ο Web browser επιτρέπει στον χρήστη την γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες που βρίσκονται σε διάφορες ιστοσελίδες και ιστότοπους εναλλάσσοντας τις ιστοσελίδες μέσω των υπερσυνδέσμων. Οι Web browsers χρησιμοποιούν την γλώσσα μορφοποίησης HTML για την προβολή των ιστοσελίδων, για αυτό η εμφάνιση μιας ιστοσελίδας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον browser.

    Οι web browsers ουσιαστικά αποτελούν λογισμικό πελάτη του δικτυακού πρωτοκόλλου επιπέδου εφαρμογών HTTP. Για κάθε web browser διατίθενται, επίσης, και αρκετά πρόσθετα στοιχεία (add-ons), με στόχο την επαύξηση των δυνατοτήτων τους, τη βελτίωση της χρηστικότητας τους και την προστασία του χρήστη σε θέματα ασφάλειας.

    Οι περισσότερο χρησιμοποιούμενοι browsers είναι οι:

    Windows Internet Explorer
    Mozilla Firefox
    Apple Safari
    Netscape Navigator
    Opera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα πρόγραμμα περιήγησης είναι μια εφαρμογή λογισμικού που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο World Wide Web (WWW).


    Για να το κάνετε αυτό, ένα web browser πρέπει να παρέχει αυτές τις δυνατότητες:

    A web browser πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν τα δεδομένα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται από τους διακομιστές web, όπως HTML και XHTML.
    A web browser πρέπει να είναι σε θέση να διαμορφώσετε (ή να καταστήσει), η παραγωγή αυτών των γλωσσών.
    Web Browser Υποστήριξη πρωτοκόλλου
    Όλα τα web browsers πρέπει να υποστηρίζει την HTML (HyperText Markup Language) πρωτόκολλο. HTML είναι πλέον στην 4η έκδοση, καθώς και όλα τα τελευταία web browsers θα πρέπει να υποστηρίξει HTML4.

    CSS (Cascading Style Sheets) είναι ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει στους web designers να οικοδομήσουν γρήγορα ελκυστικές ιστοσελίδες με τον διαχωρισμό του σχεδιασμού από το περιεχόμενο. CSS1 υποστηρίζεται από τα περισσότερα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης ιστού. CSS2 στήριξη είναι ανύπαρκτη, σε ορισμένα προγράμματα περιήγησης, ειδικά τον Microsoft Internet Explorer.

    XHTML (eXtensible HyperText Markup Language) αποτελεί μια συγχώνευση των HTML και XML (Extensible Markup Language). XHTML έχει ένα αποδεκτό πρότυπο από το 2000, αλλά τη στήριξη της XHTML δεν είναι ακόμη παρούσα σε όλα τα web browsers.

    RSS (Really Simple Syndication) είναι ένα σχετικά νέο πρότυπο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε παρόχους περιεχομένου web συνδικάτου περιεχόμενο και καθιστούν διαθέσιμα για διανομή σε άλλες ιστοσελίδες. Web browsers όπως Mozilla Firefox και Safari υποστήριξη RSS το πρωτόκολλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Browser είναι ένα πρόγραμμα (Εφαρμογή Λογισμικού) το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να προβάλει σελίδες WEB αλλά και να πλοηγηθεί σε αυτό ακολουθώντας τα διάφορα Link που υπάρχουν στις σελίδες αυτές.

    Οι δύο πιο δημοφιλείς Browsers είναι ο Microsoft Internet Explorer και ο Netscape Navigator & Communicator. Τα προγράμματα αυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε δωρεάν από τις σελίδες των κατασκευαστών τους κάνοντας απλά click με το ποντίκι σας στην περιοχή download (Κατέβασμα στο δίσκο) για να αρχίσει η μεταφορά τους στο σκληρό σας δίσκο.

    Τα δύο προγράμματα δεν έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και δυνατότητες, οι βασικές τους λειτουργίες όμως είναι σχεδόν όμοιες. Αν είστε ένας τυπικός χρήστης πιθανόν θα ανακαλύψετε ότι στο 80% του χρόνου που θα είστε στο internet θα χρησιμοποιείτε το 20% των δυνατοτήτων του Browser που θα διαλέξετε.

    Αυτές οι βασικές δυνατότητες είναι :

    Προβολή σελίδων και πλοήγηση στο Internet. Ένας Browser προβάλει σελίδες. Όταν χρησιμοποιείτε το internet η μία σελίδα διαδέχεται την άλλη στην οθόνη σας. Η διαδοχή των σελίδων (όπως αυτές περνούν μπροστά από την οθόνη σας) καταγράφετε σε μία λίστα. Για να γυρίσετε πίσω στην προηγούμενη σελίδα της λίστας αρκεί να πατήσετε το πλήκτρο “BACK” ή για να πάτε στην επόμενη σελίδα της λίστας αρκεί να πατήσετε το πλήκτρο “forward” .

    Δημιουργία αγαπημένων σελίδων. Οι browsers μπορούν να δημιουργήσουν μια λίστα με τις δημοφιλέστερες σε ‘σας σελίδες έτσι ώστε η πρόσβαση σε αυτές να γίνετε εύκολα και γρήγορα. Η Netscape αποκαλεί αυτές τις σελίδες Bookmarks, ενώ η Microsoft στην αγγλική έκδοση τις αποκαλεί favorites και στην Ελληνική αγαπημένα.

    Αποθήκευση σελίδων. Ένας Browser έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει μια σελίδα που θα θέλατε να υπάρχει στο δίσκο σας. Αρκεί να διαλέξετε από το menu File την επιλογή save as... Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια απλή σελίδα συνοδεύετε από φωτογραφίες. Κάθε μια από αυτές πρέπει να αποθηκευθεί στον ίδιο φάκελο με τη σελίδα. (Δεξί click με το ποντίκι πάνω στη φωτογραφία και επιλογή του save image as)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο φυλλομετρητής του ιστού (Web browser) είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Internet και παρουσίασης ηλεκτρονικών πολυμορφικών σελίδων (ιστοσελίδων). Τα προγράμματα που έχουν κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς είναι: Ο Communicator ή Navigator της εταιρείας Netscape που κυριάρχησε στην αγορά τα πρώτα χρόνια του Internet και ο Internet Explorer της εταιρείας Microsoft που υπάρχει ενσωματωμένος στις τελευταίες εκδόσεις των Windows.
    Οι περισσότερο χρησιμοποιούμενοι browsers είναι οι:
     Windows Internet Explorer
     Mozilla Firefox
     Apple Safari
     Netscape Navigator
     Opera
    Άλλοι browsers είναι οι:
    Maxthon, Avant, Smart Bro, Slim browser, Arena, iBrowse, κτλ.

    Ένας φυλλομετρητής περιέχει το βασικό λογισμικό που χρειάζεστε για να αναζητήσετε , να δείτε και να στείλετε πληροφορίες μέσω του διαδικτύου. Έτσι χρησιμοποιώντας ένα φυλλομετρητή μπορείτε να:
    • Περιηγηθείτε στον Παγκόσμιο Ιστό και να βρείτε μια πληθώρα από κείμενα, γραφικά, ήχους και πληροφορίες με τις οποίες μπορείτε να αλληλεπιδράτε.
    • Στείλετε και να λάβετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
    • Διαβάσετε μηνύματα από λίστες συζητήσεων.
    Για να μπορέσετε να περιηγηθείτε με ένα φυλλομετρητή στις τοποθεσίες του διαδικτύου θα πρέπει βασικά να έχετε συνδεθεί με αυτό. Αφού αποκαταστήσετε τη σύνδεση, κάντε κλικ στο μενού Έναρξη για να ξεκινήσετε το πρόγραμμα του Internet Explorer, στη συνέχεια επιλέξτε προγράμματα και τέλος κάντε κλικ στην επιλογή Internet Explorer. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ στη συντόμευση που υπάρχει στην επιφάνεια εργασίας.

    Ο φυλλομετρητής είναι μια εφαρμογή η οποία παρέχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε ιστοσελίδες που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο. Οι ιστοσελίδες που μπορεί να παρουσιάσει ένας web browser αποτελούν υπερκείμενα μορφοποιημένα σύμφωνα με την γλώσσα μορφοποίησης HTML ή XHTML και μπορεί να ενσωματώνουν εικόνες (στατικές ή κινούμενες), ήχο και άλλα στοιχεία όταν μπορεί να τα παρουσιάσει ο φυλλομετρητής. Οι web browsers ουσιαστικά αποτελούν λογισμικό πελάτη του πρωτοκόλλου HTTP.

    Ένα πρόγραμμα περιήγησης είναι μια εφαρμογή λογισμικού που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο World Wide Web.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο όρος "φυλλομετρητής" δεν είναι πετυχημένος, ως μετάφραση του αγγλικού "browser", ίσως "πλοηγητής" θα ήταν καλύτερα... τέλος πάντων πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο βλέπουμε ("περιηγούμαστε" σε) ιστοσελίδες. Πιο σωστά, βλέπουμε αρχεία (έγγραφα) κάποιων συγκεκριμένων μορφών που χρησιμοποιούνται στις τεχνολογίες διαδικτύου (αρχεία σε γλώσσα HTML κλπ.). Το συνηθέστερο πρωτόκολλο των "ιστοσελίδων" είναι το HTTP, γι΄ αυτό και μια διεύθυνση στο διαδίκτυο ξεκινά με αυτό: π.χ. ο ιστότοπος που βλέπεις είναι στη διεύθυνση http://mathe-paidi-mou-grammata.blogspot.com/. Με έναν φυλλομετρητή μπορείς να διαβάσεις και ένα αρχείο *.html που δεν είναι στο διαδίκτυο αλλά τοπικά στον ΗΥ σου κλπ.

    Φυλλομετρητές υπάρχουν αρκετοί, ξεκινώντας από τον γνωστό γερο-Internet Explorer, που έπεσε ένα ιδιότυπο θύμα του χρόνου. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος κατασκευαστής του αποφάσισε να τον συνδέσει λειτουργικά με το λειτουργικό σύστημα (το οποίο βέβαια κατασκεύασε ο ίδιος). Έτσι όμως οι διάφοροι "καλοθελητές" του διαδικτύου (παραγωγοί κακόβουλου λογισμικού κρυπτολογισμικού και της λοιπής σάρας και μάρας) συνήθιζαν ανέκαθεν να ψάχνουν τις "τρύπες ασφαλείας" προσπαθώντας να ξαποστείλουν τα διάφορα σκουπίδια τους στους υπολογιστές όλων μας. Αυτό το πρόβλημα (συν τοις άλλοις) οδήγησε κάποιους πραγματικούς καλοθελητές (από εκείνους που έχουν την ειλικρινή διάθεση να προσφέρουν στο σύνολο ελεύθερο δωρεάν λογισμικό) να κατασκευάσουν άλλους φυλλομετρητές που είναι απαλλαγμένοι από τέτοια προβλήματα (αλλά και άλλα). Ένα τέτοιο εξαιρετικό πρόγραμμα είναι ο Mozilla Firefox: ένα πρόγραμμα που σύμφωνα με στατιστικές έχει ήδη ξεπεράσει σε χρήση τον Internet Explorer - και όσο πάει και ανεβαίνει.

    Εκτός αυτού η εφαρμογή προσφέρεται και σε φορητή μορφή. Δηλ. μπορείς να έχεις τον φυλλομετρητή σου σε ένα φλασάκι, και να τον χρησιμοποιείς άμεσα σε οποιονδήποτε ΗΥ (σε ΗΥ φίλων, στο ίντερνετ καφέ κλπ.). Χωρίς να χρειάζεται να θυμάσαι και να ξαναπληκτρολογείς διευθύνσεις φόρμες εισαγωγής στοιχείων κωδικούς κλπ.: Όλη η εφαρμογή μαζί με τις προτιμήσεις και τις προσωπικές σου ρυθμίσεις βρίσκεται σε ένα φάκελο αρχείων, και μπορείς αυτό τον φάκελο να τον μετακινείς, να τον αντιγράφεις (να έχεις αν θέλεις διαφορετικές επαναλήψεις της εφαρμογής μαζί με διαφορετικές ρυθμίσεις) και να δημιουργείς αντίγραφα ασφαλείας.

    Ακόμα κάτι πολύ ενδιαφέρον: Μπορείς να έχεις συγχρόνως τον Mozilla Firefox εγκατεστημένο κανονικά στο σύστημά σου ως τον προεπιλεγμένο φυλλομετρητή, και επίσης να τον έχεις και φορητό (από φάκελο). Όμως το πρόγραμμα δεν μπορεί να τρέξει ταυτόχρονα και με τους δύο τρόπους και αυτή η λογική είναι πολύ χρήσιμη: όταν η εφαρμογή τρέχει το σύστημα ξέρει (η εγκατεστημένη εφαρμογή έχει ήδη ενημερώσει το μητρώο (registry)) ότι ο προεπιλεγμένος φυλλομετρητής είναι ο Firefox, και έτσι εάν εκείνη τη στιγμή κάποια άλλη εφαρμογή στείλει αίτημα που αφορά σε αυτήν (εάν π.χ. κάνεις κλικ σε μια εφαρμογή διαχείρισης Η/Τα ή σε άλλο έγγραφο σε ένα σύνδεσμο για να δεις κάποια ιστοσελίδα) το σύστημα θα στείλει την εντολή στον Firefox. Έτσι μπορούμε να εργαζόμαστε σε οποιονδήποτε ΗΥ και να έχουμε ανοιχτή την εφαρμογή Firefox και να δουλεύουμε χωρίς να μας ενδιαφέρουν οι ρυθμίσεις του ΗΥ στον οποίο βρισκόμαστε γενικά και για άλλα προγράμματα και όχι μόνο για τον Firefox.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Browser είναι ένα πρόγραμμα (Εφαρμογή Λογισμικού) το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να προβάλει σελίδες WEB αλλά και να πλοηγηθεί σε αυτό ακολουθώντας τα διάφορα Link που υπάρχουν στις σελίδες αυτές.

    Οι δύο πιο δημοφιλείς Browsers είναι ο Microsoft Internet Explorer και ο Netscape Navigator & Communicator. Τα προγράμματα αυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε δωρεάν από τις σελίδες των κατασκευαστών τους κάνοντας απλά click με το ποντίκι σας στην περιοχή download (Κατέβασμα στο δίσκο) για να αρχίσει η μεταφορά τους στο σκληρό σας δίσκο.

    Τα δύο προγράμματα δεν έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και δυνατότητες, οι βασικές τους λειτουργίες όμως είναι σχεδόν όμοιες. Αν είστε ένας τυπικός χρήστης πιθανόν θα ανακαλύψετε ότι στο 80% του χρόνου που θα είστε στο internet θα χρησιμοποιείτε το 20% των δυνατοτήτων του Browser που θα διαλέξετε.

    Αυτές οι βασικές δυνατότητες είναι :

    Προβολή σελίδων και πλοήγηση στο Internet. Ένας Browser προβάλει σελίδες. Όταν χρησιμοποιείτε το internet η μία σελίδα διαδέχεται την άλλη στην οθόνη σας. Η διαδοχή των σελίδων (όπως αυτές περνούν μπροστά από την οθόνη σας) καταγράφετε σε μία λίστα. Για να γυρίσετε πίσω στην προηγούμενη σελίδα της λίστας αρκεί να πατήσετε το πλήκτρο “BACK” ή για να πάτε στην επόμενη σελίδα της λίστας αρκεί να πατήσετε το πλήκτρο “forward” .

    Δημιουργία αγαπημένων σελίδων. Οι browsers μπορούν να δημιουργήσουν μια λίστα με τις δημοφιλέστερες σε ‘σας σελίδες έτσι ώστε η πρόσβαση σε αυτές να γίνετε εύκολα και γρήγορα. Η Netscape αποκαλεί αυτές τις σελίδες Bookmarks, ενώ η Microsoft στην αγγλική έκδοση τις αποκαλεί favorites και στην Ελληνική αγαπημένα.

    Αποθήκευση σελίδων. Ένας Browser έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει μια σελίδα που θα θέλατε να υπάρχει στο δίσκο σας. Αρκεί να διαλέξετε από το menu File την επιλογή save as... Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια απλή σελίδα συνοδεύετε από φωτογραφίες. Κάθε μια από αυτές πρέπει να αποθηκευθεί στον ίδιο φάκελο με τη σελίδα. (Δεξί click με το ποντίκι πάνω στη φωτογραφία και επιλογή του save image as)
    Τα browsers που υπάρχουν ειναι:
    Internet Explorer: είναι ο browser της Microsoft που περιλαμβάνεται στα Windows. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1995 και από το 1999 είναι ο δημοφιλέστερος browser για πλοήγηση στο διαδίκτυο. Μέχρι πριν μερικά χρόνια, 98% όλων των χρηστών χρησιμοποιούσαν το πρόγραμα αυτό για να σερφάρουν το Internet. Σήμερα, το μερίδιο των χρηστών που πλοηγούνται στο διαδίκτυο με Internet Explorer είναι γύρω στο 78%.

    Mozilla Firefox: πρόκειται για τον δεύτερο δημοφιλέστερο browser στο διαδίκτυο. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να κερδίσει το 15% των χρηστών χάρη στη λειτουργικότητά του και στη δυνατότητα που δίνει στο χρήστη να ανοίγει πολλές σελίδες μέσα από ένα κοινό παράθυρο (tabs). O Firefox διατίθεται δωρεάν και οι οπαδοί του λένε ότι κατεβάζει αρκετά πιο γρήγορα τις σελίδες από τον Internet Explorer. H Google στηρίζει έντονα τον Firefox ενώ το ενσωματωμένο παράθυρο Google search στον browser είναι ιδιαίτερα λειτουργικό.

    Opera: γρήγορος και ασφαλής, δημιουργήθηκε το 1992 στη Νορβηγία για να καλύψει το κενό που υπήρχε με τις μικρές φορητές συσκευές που συνδέονταν στο διαδίκτυο. Σήμερα υπάρχει διαθέσιμος για όλα τα λειτουργικά συστήματα υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, δωρεάν ή με ένα μικρό κόστος. Εκτός από browser προσφέρει την δυνατότητα ανάγνωσης των email, έχει RSS reader ενώ δέχεται plugins για αναζήτηση καθώς και widget. Δυνατό σημείο ο ορθογραφικός έλεγχος στα ελληνικά και σε πολλές άλλες γλώσσες.

    Safari: η Apple ισχυρίζεται ότι ο browser Safari είναι γρηγορότερος από κάθε άλλο browser. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η εκδοχή για τα Windows. Ο browser Safari έκανε την εμφάνισή του το 2003 στους Mac υπολογιστές και μέχρι σήμερα έχει κερδίσει περίπου το 5% της παγκόσμιας αγοράς στην πλοήγηση στο διαδίκτυο, δηλαδή πάνω από 18 εκατομμύρια χρήστες. Safari θα έχει και το πολυαναμενόμενο iPhone

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Browser (Φυλλομετρητής)
    Ο browser είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο σας επιτρέπει να βλέπετε και να περιηγείστε σε διάφορες ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο. Για να καταλάβετε, αυτή τη στιγμή την ιστοσελίδα μας τη βλέπετε σε έναν browser. Οι πιο διαδεδομένοι browsers είναι οι Internet Explorer, Mozilla Firefox, Netscape, Opera, Apple Safari, με τον Firefox να είναι κατά πολύ ανώτερος από τους υπόλοιπους.

    Η ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ΄-http://www.zefxis.gr/el/glossary-browser/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φυλλομετρητής (Web browser)


    Για να μπορέσει ένας χρήστης να ανοίξει μια ιστοσελίδα και να διαβάσει τα περιεχόμενα της πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα φυλλομετρητή Ιστού (Web browser). Οι φυλλομετρητές Ιστού ονομάζονται και εφαρμογές περιήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό. Το πρόγραμμα Microsoft Internet Explorer είναι ένας από τους διαδεδομένους φυλλομετρητές Ιστού που υπάρχουν στην αγορά, και διανέμεται μαζί με το λειτουργικό σύστημα Windows.
    ’Ένας άλλος φυλλομετρητής Ιστού που χρησιμοποιείται από αρκετούς χρήστες είναι ο Netscape Navigator.Οι πιο διαδεδομένοι browsers είναι οι Explorer, Mozilla Firefox, Netscape, Opera, Apple Safari, με τον Firefox να είναι κατά πολύ ανώτερος από τους υπόλοιπους.
    Έτσι για να εμφανίσουμε μια ιστοσελίδα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα web browser δηλαδή ένα πρόγραμμα που είναι σε θέση να αποκωδικοποιεί τα περιεχόμενα των ιστοσελίδων και να τα εμφανίζει στην οθόνη μας με την κατάλληλη μορφή όπως κείμενα, εικόνες, βίντεο, μουσική, παιχνίδια και άλλες πληροφορίες συνήθως αναρτημένες σε μια ιστοσελίδα ενός ιστότοπου στον Παγκόσμιο Ιστό ή σε ένα τοπικό δίκτυο.
    Το κείμενο και οι εικόνες σε μια ιστοσελίδα μπορεί να περιέχουν υπερσυνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες του ίδιου ή διαφορετικού ιστότοπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένας φυλλομετρητής (Web browser) περιέχει το βασικό λογισμικό που χρειάζεστε για να αναζητήσετε, να δείτε και να στείλετε πληροφορίες μέσω του διαδικτύου. Έτσι χρησιμοποιώντας ένα φυλλομετρητή μπορείτε να:
    • Περιηγηθείτε στον Παγκόσμιο Ιστό και να βρείτε μια πληθώρα από κείμενα, γραφικά, ήχους και πληροφορίες με τις οποίες μπορείτε να αλληλεπιδράτε.
    • Στείλετε και να λάβετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
    • Διαβάσετε μηνύματα από λίστες συζητήσεων (newsgroups)
    Από τους πιο διαδεδομένους φυλλομετρητές είναι o Internet Explorer, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στο λειτουργικό σύστημα Windows και έτσι υπάρχει σε κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιεί Windows 98 ή κάποια μεγαλύτερη έκδοση (π.χ. Windows 2000, Windows Me κτλ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΛΓΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

    Ένας φυλλομετρητής (browser) περιέχει το βασικό λογισμικό που χρειάζεται για να μπορέσει κάποιος να αναζητήσει , να δει και να στείλει πληροφορίες μέσω του διαδικτύου . Έτσι χρησιμοποιώντας ένα φυλλομετρητή μπορεί κάποιος να:
    o Περιηγηθεί στον παγκόσμιο ιστό και να βρει μια πληθώρα από κείμενα , γραφικά και πληροφορίες .
    o Να στείλει και να λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου .
    o Να διαβάσει μηνύματα από λίστες συζητήσεων .
    Οι πιο γνωστοί browsers είναι οι : Internet Explorer , Mozilla Firefox, Netscape , Opera , apple safari .
    Ο Internet Explorer είναι ο πιο διαδεδομένος φυλλομετρητής και συμπεριλαμβάνεται στο λειτουργικό σύστημα των windows και έτσι υπάρχει σε κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιεί windows 98 ή κάποια μεγαλύτερη έκδοση . Για να μπορέσει κάποιος να περιηγηθεί με ένα φυλλομετρητή στις τοποθεσίες του διαδικτύου θα πρέπει βασικά να έχει συνδεθεί με αυτόν . Αφού γίνει η σύνδεση , για να ξεκινήσει το πρόγραμμα του Internet Explorer ή κάνουμε διπλό κλικ στην συντόμευση που υπάρχει στην επιφάνεια εργασίας ή από το μενού έναρξη επιλέγουμε προγράμματα και στη συνέχεια Internet Explorer .
    Ο Mozilla Firefox είναι ένας βραβευμένος φυλλομετρητής επόμενης γενιάς . Ο Firefox δίνει την δυνατότητα για μια πιο γρήγορη , ασφαλή και αποτελεσματική περιήγηση στο διαδίκτυο από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή . Είναι πολύ καλύτερος και ασφαλέστερος από τον Internet Explorer .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΟΛΑ ΤΑ WEB BROWSER ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ HTML(XYPERTEXT MARKUP LANGUAGE)ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ. Η HTML ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ 4Η ΕΚΔΟΣΗ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ WEB BROWSERS ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ HTML4.
    CSS(CASCADING STYLE SHEETS) ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΥΣ WEB DESIGNERS ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. CSS1 ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΝ MICROSOFT INTERNET EXPLORER.
    XHTML(EXTENSIBLE XYPERTEXT MARKUP LANGUAGE) ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ HTML KAI XML. XHTML ΕΧΕΙ ΕΝΑΑΠΟΔΕΚΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΟ 2000, ΑΛΛΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ XHTML ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ WEB BROWSERS.

    ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΙΣΤΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΜΙΑ ΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΕΠΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ WEB.ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ MOZILLA FIREFOX,MICROSOFT INTERNET EXPLORER,OPERA,SAFARI.
    ΛΙΓΕΣ WEB BROWSERS ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΟΙ ΦΥΛΛΟΜΕΤΡΗΤΕΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΥΛΙΚΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ WEB BROWSERS. ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ LYNX KAI e-ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ.

    ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΕΝΟΣ WEB BROWSER ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ.
    ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ :
    -Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
    -Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ WEB DESIGNER ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΣΧΕΘΟΥΝ.
    -Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ.
    ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΥΧΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΕΝΑ WEB DESIGNER, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ-ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΟΘΟΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι είναι ο web browser και τι επιλογές έχετε
    Browser: Ο browser είναι το πρόγραμμα με το οποίο οι χρήστες μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Για να διαβάσετε το άρθρο αυτό, χρησιμοποιείτε έναν browser και κατά πάσα πιθανότητα ο browser που χρησιμοποιείται είναι ένας από τους παρακάτω.

    Internet Explorer: είναι ο browser της Microsoft που περιλαμβάνεται στα Windows. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1995 και από το 1999 είναι ο δημοφιλέστερος browser για πλοήγηση στο διαδίκτυο. Μέχρι πριν μερικά χρόνια, 98% όλων των χρηστών χρησιμοποιούσαν το πρόγραμα αυτό για να σερφάρουν το Internet. Σήμερα, το μερίδιο των χρηστών που πλοηγούνται στο διαδίκτυο με Internet Explorer είναι γύρω στο 78%.

    Mozilla Firefox: πρόκειται για τον δεύτερο δημοφιλέστερο browser στο διαδίκτυο. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να κερδίσει το 15% των χρηστών χάρη στη λειτουργικότητά του και στη δυνατότητα που δίνει στο χρήστη να ανοίγει πολλές σελίδες μέσα από ένα κοινό παράθυρο (tabs). O Firefox διατίθεται δωρεάν και οι οπαδοί του λένε ότι κατεβάζει αρκετά πιο γρήγορα τις σελίδες από τον Internet Explorer. H Google στηρίζει έντονα τον Firefox ενώ το ενσωματωμένο παράθυρο Google search στον browser είναι ιδιαίτερα λειτουργικό.

    Opera: γρήγορος και ασφαλής, δημιουργήθηκε το 1992 στη Νορβηγία για να καλύψει το κενό που υπήρχε με τις μικρές φορητές συσκευές που συνδέονταν στο διαδίκτυο. Σήμερα υπάρχει διαθέσιμος για όλα τα λειτουργικά συστήματα υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, δωρεάν ή με ένα μικρό κόστος. Εκτός από browser προσφέρει την δυνατότητα ανάγνωσης των email, έχει RSS reader ενώ δέχεται plugins για αναζήτηση καθώς και widget. Δυνατό σημείο ο ορθογραφικός έλεγχος στα ελληνικά και σε πολλές άλλες γλώσσες.

    Safari: η Apple ισχυρίζεται ότι ο browser Safari είναι γρηγορότερος από κάθε άλλο browser. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η εκδοχή για τα Windows. Ο browser Safari έκανε την εμφάνισή του το 2003 στους Mac υπολογιστές και μέχρι σήμερα έχει κερδίσει περίπου το 5% της παγκόσμιας αγοράς στην πλοήγηση στο διαδίκτυο, δηλαδή πάνω από 18 εκατομμύρια χρήστες. Safari θα έχει και το πολυαναμενόμενο iPhone.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Διτσούδη Αργυρώ27 Μαΐου 2009 στις 12:06 μ.μ.

    Τι είναι ένας browser;
    Το browser είναι το πρόγραμμα του υπολογιστή που χρησιμοποιείτε για να περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο Διάφορα browser, που έχουν αναπτυχθεί από διαφορετικές εταιρείες, χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό, όπως το Internet Explorer, το Mozilla Firefox και το Safari.
    Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 2007 τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα browsers ήταν το Internet Explorer (55% -80% των χρηστών), Firefox (15% -35% των χρηστών), Safari (1% -5% των χρηστών) και Opera (περίπου 1% χρηστών). Τα στατιστικά στοιχεία για τη χρήση των browsers διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο που μετρούνται.
    Μερικές πηγές στατιστικών:
    marketshare.hitslink.com/report.aspx?qprid=0
    www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
    www.thecounter.com/stats/
    Το κάθε browser κατασκευάζεται από διαφορετική εταιρεία. Διαφέρουν όχι μόνο στην εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά τους, αλλά επίσης και στον τρόπο με τον οποίο διαβάζουν και εμφανίζουν τις ιστοσελίδες. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια ιστοσελίδα δεν θα φαίνεται ακριβώς ομοιόμορφα σε κάθε browser. Cross browser συμβατότητα είναι η πρακτική που εφαρμόζεται στην δημιουργία μίας ιστοσελίδας με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι μια ιστοσελίδα θα εμφανίζεται και θα λειτουργεί σωστά με όλα τα browser.
    Εφαρμόζουμε πάντα τις τεχνικές του cross-browser compatibility στην κατασκευή των ιστοσελίδων μας και κάνουμε test συστηματικά τις ιστοσελίδες μας σε μια σειρά από browser και υπολογιστές (PC και Mac).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. viola kotoni
    Browser (Φυλλομετρητής)
    Ο browser είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο σας επιτρέπει να βλέπετε και να περιηγείστε σε διάφορες ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο. Για να καταλάβετε, αυτή τη στιγμή την ιστοσελίδα μας τη βλέπετε σε έναν browser. Οι πιο διαδεδομένοι browsers είναι οι Internet Explorer, Mozilla Firefox, Netscape, Opera, Apple Safari, με τον Firefox να είναι κατά πολύ ανώτερος από τους υπόλοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΡΓΥΡΩ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
    Web browser
    Ένας Web browser (φυλλομετρητής ιστοσελίδων, πλοηγός Web, πρόγραμμα περιήγησης Web ή περιηγητής Ιστού) είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη του να προβάλλει, και να αλληλεπιδρά με, κείμενα, εικόνες, βίντεο, μουσική, παιχνίδια και άλλες πληροφορίες συνήθως αναρτημένες σε μια ιστοσελίδα ενός ιστότοπου στον Παγκόσμιο Ιστό ή σε ένα τοπικό δίκτυο. Το κείμενο και οι εικόνες σε μια ιστοσελίδα μπορεί να περιέχουν υπερσυνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες του ίδιου ή διαφορετικού ιστότοπου. Ο Web browser επιτρέπει στον χρήστη την γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες που βρίσκονται σε διάφορες ιστοσελίδες και ιστότοπους εναλλάσσοντας τις ιστοσελίδες μέσω των υπερσυνδέσμων. Οι Web browsers χρησιμοποιούν την γλώσσα μορφοποίησης HTML για την προβολή των ιστοσελίδων, για αυτό η εμφάνιση μιας ιστοσελίδας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον browser.

    Οι web browsers ουσιαστικά αποτελούν λογισμικό πελάτη του δικτυακού πρωτοκόλλου επιπέδου εφαρμογών HTTP. Για κάθε web browser διατίθενται, επίσης, και αρκετά πρόσθετα στοιχεία (add-ons), με στόχο την επαύξηση των δυνατοτήτων τους, τη βελτίωση της χρηστικότητας τους και την προστασία του χρήστη σε θέματα ασφάλειας.

    Οι περισσότερο χρησιμοποιούμενοι browsers είναι οι:

    * Windows Internet Explorer
    * Mozilla Firefox
    * Apple Safari
    * Netscape Navigator
    * Opera

    Άλλοι browsers είναι:

    Maxthon, Avant, Smart Bro, Slim browser, Arena, iBrowse, κτλ.

    Historical Web Browsers

    Active Worlds
    MacWeb
    Air_Mosaic
    NetAttache
    Amiga
    NetCaptor
    Arachne
    NETCOMplete
    Charlotte
    NetCruiser
    EI*Net
    NetManage Chameleon
    EmailSiphon
    NetPositive
    Enhanced NCSA Mosaic
    PlanetWeb
    GetRight
    Quarterdeck WebC
    HotJava
    SPRY_Mosaic
    IBM WebExplorer
    Spyglass Enhanced Mosaic
    internetMCI
    TueV Mosaic for X
    IWENG
    WWWC

    ΑπάντησηΔιαγραφή